Vad är en bra biografi?

Om man nu ska skriva en blogg om biografier så kan ju frågan ovan vara värd en fundering.

Svenska Akademiens Peter Englund har beskrivit den mindre lyckade biografin så här:

”I fallet med biografin följer man objektet snällt i hasorna, från födsel och barnaår, över ungdomstid och vuxenblivande, till höjdpunkten, den mogna människans triumfer och tragedier, för att sedan begå den sedvanliga melankoliska avrundningen i åldrande, sjukdom, svaghet och – död. Ofta är det svårt att skönja någon större tankemöda hos minnestecknaren; bara ett plikttroget radande av fakta. Som om kronologi var detsamma som förklaring.”

Dessa torftiga levnadsteckningar förekommer förstås, men är väl ändå inte så vanliga. Det skrivs många bra biografier i Sverige, ibland av huvudpersonen själv men oftare av någon annan.

Bra av olika anledningar, till exempel:

För att de personer som speglas också representerar, och låter oss få insikt i,  ett större historiskt sammanhang, som i nämnde Peter Englunds Stridens skönhet och sorg från 2008. De korta biografiska historierna om människor under första världskriget har Englund nu flätat samman till en mer omfattande berättelse som med start i år ska komma ut i fem band. Något att se fram emot.

jag-ar-zlatan-ibrahimovic-min-historiaFör att författaren skickligt och tonsäkert lyckats förmedla något som låter som huvudpersonens röst, som i David Lagercrantz storsäljande Zlatan-bok. En skildring med kvaliteer långt utöver den ordinära idrottsbiografin, särskilt i beskrivningen av Ibrahimovics unga år.

För att författaren berättar något starkt och utlämnande, som när Leif GW Persson beskriver den trasiga relationen med sin mamma i Gustavs grabb.

För att en unik gärning eller personlighet som glömts bort lyfts fram i ljuset, som i Carina Burmans ambitiösa och mycket välskrivna biografi om Gösta Ekman (den äldre), sin tids stora superstjärna inom teater och film.

jag-vill-ju-vara-fri-en-bok-om-lena-nymanFör att berättelsen lyckas fånga både det roliga och det sorgliga, både succeerna och motgångarna, i en människas liv, som i Annika Perssons ömsinta men osentimentala bok om Lena Nyman.

Se där fem anledningar att gilla att läsa biografier. Det finns förstås ännu fler, vilket lär framgå av fortsatta blogginlägg.

SB

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s