Höstens hetaste utgivning

Bokförlagen bjuder i höst på en hel del som i förväg ser läsvärt ut. Här är tio biografier att se fram emot:

Den umbärliga, av Sigrid Combüchen. För sin senaste bok Spill fick Sigrid Combüchen både välförtjänta lovord  och Augustpriset. Nu är hon tillbaka med en berättelse om Ida Bäckmann (1867-1950) som gjorde skandal när hon efter Gustaf Frödings död skrev en bok om sin relation med den store skalden.

Minnet och elden, av Pierre Schori. Utrikesminister blev han aldrig, kanske för att han sågs som för kontroversiell för den posten, men väl biståndsminister och Sveriges FN-ambassadör. Nu skriver Pierre Schori om sina år i den internationella toppolitiken.

Malcolm X, av Manning Marable. En ingående skildring av den kontroversielle medborgarrättskämpen och förgrundsgestalten i Nation of Islam. Utsedd till årets bästa bok av New York Times.

Margaretha Krook, av Astrid Hasselrot. Hon briljerade både på Dramaten och hos Hasse & Tage. Margaretha Krook hade en snärt i repliken som ingen annan.

Livet, av Ken Ring. Artisten och strulputten Ken Ring hamnade åter i strålkastarljuset när han var med i TV4:s Så mycket bättre. Nu berättar han sin dramatiska livshistoria

Busskungen, av Kristin Lundell. Greyhoundbussarna rullar kors och tvärs över USA. Företaget grundades av en svensk, Eric Wickman, som nu porträtteras av Kristin Lundell, tidigare en av Svenska Dagbladets mest läsvärda nöjesskribenter.

Erik XIV, av Herman Lindqvist. Han var bara kung i åtta år men hann med åtskilligt: kriga, bråka med bröderna, ta livet av Sturar och göra skandal genom att gifta sig med en kvinna av folket. Produktive Herman Lindqvist porträtterar en av våra märkligaste kungar.

Barrikaden valde mig, av Kristina Lundgren. Ada Nilsson blev vid förrförra sekelskiftet Sveriges tolfte kvinnliga läkare. Hon var också en förgrundsgestalt i rörelsen för kvinnors rättigheter.

Märta och Hjalmar Söderberg, av Johan Cullberg och Björn Sahlin. Överklassflickan Märta Abenius blev författaren Hjalmar Söderbergs första hustru men efter tio års äktenskap blev hon tvångsinlagd på sinnessjukhus, men var hon sjuk? Psykiatriprofessorn Johan Cullberg och tidigare förläggaren Björn Sahlin skriver  om ett tragiskt kvinnoöde.

Retrospektivt, Martin Scorsese. En berättelse om en av USA:s främsta filmskapare, med filmsuccéer som Taxi Driver, Gangs of New York, The Aviator och The Departed.

SB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s