Recension: Jag är skapad för stormen och striden och regnet. Av Chris Forsne.

christina-lilliestierna-Hon var en hyllad stjärnreporter och en respekterad författare. Ändå är Christina Lilliestierna (1923-2000) tämligen bortglömd idag. Journalisten Chris Forsnes nyutkomna biografi lyfter fram ett ovanligt människoöde och berättar en historia om en framgångsrik yrkeskvinna med ett trassligt privatliv.

Källmaterial har inte saknats. Christina Lilliestierna var i hela sitt liv en flitig dagsboksskrivare och skrev också många brev, plus ett antal självbiografiska böcker. Som journalist var hon en tuffing, en av få kvinnor i den mansdominerade gruppen av kringresande utrikeskorrar. Hon sändes på riskabla uppdrag till Kongo för att skriva om den svenska FN-truppen och till Algeriet där hon rapporterade om de franska truppernas brutalitet.

Uppväxten var inte lycklig: en komplicerad relation med mamman, en pappa som mestadels är frånvarande, en systern som tas in på mentalsjukhus. Christina Lilliestierna gifter sig som ung student och får två barn – som hon överger till förmån för en förälskelse, en medioker och så småningom allt mer despotisk fransk konstnär. De lever under fattiga förhållanden utanför Paris. Christina föder sitt tredje barn, en son som även han till stor del ska växa upp utan sin biologiska mamma.

Journalistbanan börjar trevande med frilansreportage för svenska tidningar. En dag kom en inbjudan till en presslunch på den svenska ambassaden. Och där stod han, Herbert Tingsten, giganten bland svenska tidningsmän, ”tjockmagad och med slarvigt knuten fluga” som Chris Forsne skriver.

”Jag har läst era artiklar med stort nöje” säger Tingsten. Christina Lilliestierna beskriver sin reaktion som att hon inte skulle ha blivit mer förvånad ifall änglar nedstigit och börjat blåsa i basuner och trumpeter. Mötet med Tingsten ledde till hon knöts till Dagens Nyheter som frilansare och under en period även som anställd journalist i Stockholm. Senare arbetade hon flera andra tidningar, bland anat som högprofilerad skribent i Veckojournalen.

Jag hade gärna läst mer om yrkeskvinnan Christina Lilliestierna men Chris Forsnes huvudsakliga fokus ligger på privatpersonen, inte minst den trasiga relationen med barnen. Hon vill gärna krypa under huden på Christina Lilliestierna och förstå. Ibland blir tonen lite väl psykologiserande, åtminstone för min smak. Det är också uppenbart att Chris Forsne, även hon utrikeskorrespondent, känner släktskap med Lilliestierna men för läsaren känns de övergångar hon gör till sig själv mindre lyckade.

De invändningarna hindrar inte att detta är en fascinerande biografi om en människa som alltid konsekvent gick sina egna vägar i livet.

SB

 

Jag är skapad för stormen och striden och regnet

Av Chris Forsne

Ordfront förlag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s