Spökskrivare

fran-vaggan-till-deadlineNär jag för några år sedan recenserade Robert Gustafssons självbiografi Från vaggan till deadline skrev jag uppskattande: ”Överhuvudtaget skriver Robert Gustafsson med snärt”.

Jag borde ha granskat bokens copyright-info bättre. Där stod namnet Klas Ekman, visserligen med små bokstäver men ändå. Det var han som skrev boken, även om omslaget framställde det som att Robert Gustafsson skrivit den själv.

Den alltid lika välkomna tidskriften Skriva uppmärksammar fenomenet spökskrivare i det nya numret. En av de intervjuade är nämnde Klas Ekman som är en av de flitigaste i branschen, bland annat har han formulerat Tommy Körbergs och Thomas di Levas självbiografier. I höst är han aktuell som medförfattare till rapparen Ken Rings memoarer.

Klas Ekman skrev själv  en intressant betraktelse om spökskrivartillvaron i Svensk Bokhandels höstkatalog. Han intervjuade kollegan David Lagercrantz som berättade att han i sina böcker om Zlatan Ibrahimovic och Göran Kropp tagit sig rätt stora konstnärliga friheter:

– Jag redogör inte för vad de sagt. Det viktiga är aldrig att citera korrekt. Det centrala är illusionen av en uppriktig berättelse. Jag snarare tar emot berättelsen och omstöper den.

zlatanZlatan-biografin var en fascinerande bok, men nog framstår den i en lite annan dager när man tagit del av denna uppriktighet från Lagercrantz.

I fallet Zlatan var det ju känt för alla att boken skrevs av David Lagercrantz. I andra fall – som Robert Gustafsson-boken – marknadsförs inte den egentlige skribenten men dennes identitet är ändå inte hemlig.

Men uppenbarligen skrivs också böcker under falsk förespegling, där man obekymrat ljuger om vem som skrivit. Googlar man ”spökskrivare” hittar man ett flertal hurtiga hemsidor där skribenter erbjuder sina tjänster och full diskretion mot en lämplig peng.

Enligt en artikel i den amerikanska tidskriften Writer´s Digest ligger taxan för en normallång bok på någonstans  mellan 10 000 och 50 000 dollar.

Jag höjer på ögonbrynen när jag i Skriva läser att Albert Bonnier, facklitterär chef på gissa vilket förlag, anser att det är okej att lura läsarna. Ifall skribenten accepterar att vara anonym ”är det inte förlagets problem” säger han. Så praktiskt.

Många är de kändisar som ger ut böcker om hälsa, mat eller sig själva. Hur många av höstens utgåvor är fejk?

SB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s