Biografier i fokus på Bokmässan

Sigrid Combüchen

Sigrid Combüchen

Sigrid Combüchen är en av de biografiförfattare som deltar i årets Bokmässa, som i år firar trettioårsjubileum, och inleds den 25 september.

”Varför blev det inte en roman om Ida Bäckmann istället för denna meandrande, letande, pusslande och spekulativa sanningstrevan”, skriver Sigrid Combüchen i sin kommande biografi Den umbärliga och svarar själv:

”Därför att Ida Bäckmann för egen hand och andras blivit fiktion i sig och det bar mig emot att tapetsera på en tapet. Och när jag vände mig i olika väderstreck för att hitta en form för materialet var det denna som blev”.

Ändå finns det romaner som ger oss minst lika sammansatta bilder av människor som biografier. Exempelvis porträttet av Greta Garbo i Lena Einhorns Blekingegatan 32.

Samtidigt som biografierna fortsätter att locka. Biografin som tummelplats heter ett seminarium i Göteborg som lockar med Virginia Woolfs ord om att det är omöjligt att skriva en biografi som är helt sann. Fakta, fiktion och myt blandas med oskyldiga missförstånd, förvanskningar och direkta lögner. Medverkar gör Lisbeth Larsson, Agneta Rahikainen och Lena Kåreland. Aktuella med biografier om Virginia Woolf, Edith Södergran respektive George Sand.

Två deltagande författare som i år porträtterar sina fäder är Per Wästberg (Erik och Margot – en kärlekshistoria) och Hanne-Vibeke Holst som berättar historien om sin far, författaren Knud Holst ”vars liv hade kunnat vara en berättelse om framgång och lycka men som slutade i tragedi”.

Naturligtvis måste vi skilja på vad vi läser och hur den självbiografiske skribenten faktiskt är som människa. Våra synpunkter på det vi läser och hur vi tolkar det är ju inte detsamma som att vi recenserar författaren personligen. Även om verken i sig ger eller åtminstone förväntas ge vissa indikationer, om inte annat på hur någon vill eller inte vill bli sedd.

Till dem som medverkar i några av de mer än 400 programpunkterna hör Per Gessle, Michel Laub, David Grossman, Arkadij Babtjenko, Johan Cullberg, Björn Sahlin, Elena Balzamo, Soheila Fors, Sara Stridsberg, Olle Svenning, Ingvar Carlsson, Pehr G Gyllenhammar, Lars Lerin, Anna Larsdotter, Sara Stridsberg, Johan Kinde, Klas Gustafson, Stina Otterberg, Chris Forsne, Josefine Klougart, Astrid Hasselrot och Jan Gradvall.

Mer information finns på www.bokmassan.se

KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s