Recension: Per Holknekt 1960-2014

per-holknekt-1960-2014Med viss skepsis börjar jag läsa Per Holknekts självbiografi. Ännu en livskrisande halvkändis som ska vika ut sig själv?

Men det viktigaste är ju att huvudpersonen har något att berätta och på den punkten går det inte att klaga. Den drygt 50-årige Holknekt har levt i turbofart och hunnit med flerfaldigt mer än vad vi vanliga dödliga gör under en livstid.

Han berättar att han alltid haft ett extremt bekräftelsebehov. Och även om han kört av vägen några gånger har den mångbegåvade Holknekt varit framgångsrik på vitt skilda områden. Han har njutit av beröm och erövrade priser, men bara en kort stund. Snart har jakten på nya kickar och framgångar fortsatt.

I vissa kretsar är Per Holknekt fortfarande framför allt en legendarisk skateboardåkare. Han var i ungdomen en av de bästa i världen, med tricks som ingen annan klarade. Under fyra år i Los Angeles kretsade livet kring skateboard och ett ständigt festande. Det blev en vana att åka berusad och efter hand drogs han in i ett tungt drogmissbruk.

I boken berättar han om hur han tillbaka i Sverige blev en framgångsrik företagare. Men berättelsens kärna är Holknekts alkoholmissbruk. Han kraschlandar och från att ha levt i sus och dus blir han uteliggare och står på gatan och säljer Situation Stockholm. Han reser sig igen, blir helnykterist, deltar i första säsongen av realitysåpan Big Brother och, framför allt, skapar varumärket och mångmiljonföretaget Odd Molly.

Det är inte Per Holknekt som skrivit boken, det har journalisten Markus Lutteman gjort i nära samarbete med Holknekt. Det är skickligt utfört hantverk, med lättflytande språk och inlagda vändningar och cliffhangers. Hur nära sanningen boken ligger är inte lätt att veta. I förordet reserverar sig Holknekt för att han egentligen inte minns så mycket från åren då han befann sig i alkoholdimmorna, ändå är biografin full av citat och ordväxlingar som ska ha uttalats för flera decennier sedan.

Självutlämnande är det minsta man kan säga. Holknekt/Lutteman gör inget för att förminska misär och misslyckanden. Genom giftermålen och skilsmässorna från Viktoria Tolstoy och Lena Philipsson har Per Holknekt varit hårt uppvaktad av kändispressen. Sympatiskt nog är han återhållsam med skvaller om de före detta fruarna.

SB

 

Per Holknekt 1960-2014

Av Per Holknekt & Markus Lutteman

Norstedts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s