Recension: Erik XIV. Av Herman Lindqvist

erik-xiv-prakt-drommar-morkerDen produktive Herman Lindqvist är aktuell med ännu en bok om svensk historia. Denna gång är huvudpersonen Erik XIV, en av våra märkligaste och mest omdebatterade svenska monarker. Han var bara kung i åtta år men hann med åtskilligt, som att kriga mot dansken, mörda Sturar och ligga i fejd med sina halvbröder. Därtill det för tiden sensationella äktenskapet med flickan av folket, Karin Månsdotter, som i vissas ögon bekräftade att Erik XIV inte var mentalt tillräknelig. Kanske borde någon tipsa Hollywood om Lindqvists bok, för man kan tycka att här finns ingredienser till en storfilm.

Nu är det knappast några nya sensationer om kung Erik som presenteras. Herman Lindqvist har läst vad andra historiker skrivit, inte minst Ingvar Andersson, men han är som vanligt skicklig på att sammanfatta och berätta medryckande. En del avsnitt är för övrigt ganska snarlika det Herman Lindqvist själv skrev i en bok om Gustav Vasa och hans söner för tjugotalet år sedan.

Sedan Johan III låtit avsätta Erik XIV bidrog han starkt till den negativa historieskrivningen om sin äldre halvbror. Herman Lindqvists bok marknadsförs lite pompöst med att den vill ” återupprätta Erik XIV:s namn och ära”. Det lever nog inte innehållet riktigt upp till. Visserligen framhålls de goda sidorna som att han var en välutbildad och språkkunnig kung, men Lindqvist förtiger inte heller att Erik XIV var en rå sälle som i sina vredesutbrott kunde misshandla folk till döds ifall de misshagade honom.

Mer sakkunniga får bedöma ifall historieskrivningen i någon del inte stämmer med verkligheten. Herman Lindqvist har ju haft en förmåga att hamna i rabalder och har fått höra ett och annat från skolade historiker. Han garderar sig ofta sig med att många uppgifter om Erik XIV är osäkra. Spännande läsning är det under alla omständigheter.

SB

 

Erik XIV

Av Herman Lindqvist

Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s