Fortsatt rusning till Bokmässan

Foto: Niklas Maupoix

Foto: Niklas Maupoix

Merete Mazarella har tagit sig an Mary Shelley och hennes Frankenstein. Själens nattsida kallas det seminarium som på Bokmässans sista dag belyser den kvinnliga författaren och hennes dramatiska liv i kretsen av romantiker som Keats och Byron.

Även om bokförsäljningen minskar förefaller det inte hindra bokälskarna att söka sig till mässan. Tvärtom, det myllrar av människor både på mässgolvet och en trappa upp där seminarierna hålls och vid ingångarna bildar dagens besökande entusiaster redan köer.

Enligt branschorganisationerna Svenska förläggareföreningen och Svenska bokhandlareföreningen har antalet sålda böcker minskat med 6.8 procent, medan försäljningen barn- och ungdomsböckerna bryter den nedåtgående trenden och glädjande nog ökar med 7,9 procent.

Den hyllade författaren David Grossman debuterade som barnboksförfattare 1982. I dag intar han mässgolvet för att tala om sin senaste bok Fallen ur tiden. Där skriver han om sorgearbetet efter det att hans son Uri, endast 20 år gammal, dödades under en israelisk militäroperation i södra Libanon 2006. Om detta handlar också den gripande boken På flykt från ett sorgebud.

Kasten på bokmässan är tvära, i en monter sitter Staffan Westerberg och signerar audiopocketen Elvaåringen. Han har själv läst in sin egensinniga självbiografi, som också sänts i radio.

Ett stenkast därifrån berättar Johan Kinde om en natt när han bestämt sig för att ta livet av sig. Passera denna natt heter den gastkramande självbiografin.

Intresse väckte också förre statsministern Ingvar Carlsson när han tillsammans med författaren Olle Svenning diskuterade Sveriges socialdemokratiska statsministrar med avstamp från den sistnämndes biografi om Hjalmar Branting.

Carlsson menade att det vore omöjligt att kasta om ordningsföljden på de olika statsministrarna. De har alla verkat i en tid som präglat dem och som de också själva satt sin prägel på.

Till fördelarna med bokmässan hör att man konfronteras med författare som man aldrig hört talas om. Exempelvis den nederländske författaren Murat Isik som fick åtskilliga att stanna till och lyssna när han presenterade sin bok Jorden vi miste. En skildring som tar avstamp i hans egna rötter i Turkiet.

Mässan innehåller drygt 3000 olika programpunkter med 2270 föreläsare från 40-talet olika länder och omkring 100 000 människor beräknas besöka årets mässa. En rejäl publikökning från den allra första bokmässan för 30 år sedan som lockade 5000 personer.

KB

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s