Recension: Passera denna natt. Av Johan Kinde

passera-denna-nattJohan Kinde älskade livet och visste hur det kändes att vara lycklig, men nu satt han med noggrant sorterade högar av tabletter framför sig. Starka, svagare, svagast. Han ville inte leva längre och ville inte riskera att han fick i sig en så stark dos att han blev illamående, kastade upp och överlevde.

Händelsen utspelade sig för sju år sedan och i boken Passera denna natt återkallar sångaren, låtskrivaren och den forna ledargestalten i kultbandet Lustans lakejer de fasansfulla timmarna. Och han gör det på ett fartfyllt språk med stilistisk bärighet. Samtidigt som han är smärtsamt uppriktig och inte heller på minsta sätt döljer att han tenderar att bedöma kvinnor, mestadels yngre än honom själv, efter deras yttre kvalitéer. När den tjugo år yngre kvinna som delvis fungerar som katalysator för livskrisen håller ett spirituellt och roligt tal blir han förvånad. Sådana kvaliteter visste han inte att hon hade… Samtidigt handlar det kanske om en viss respekt för de tjejer som passerar i revy, att han inte vill utelämna dem, när navet är den livskris han själv befinner sig i. Systern och modern har helt andra konturer.

Kinde älskade livet så mycket att han missbrukade det, skriver han. ”Min kärlek var så glupsk att den slukade allt i sin väg och när den hade skövlat färdigt låg allting omkring mig öde och inom mig var det tomt”.

Författarens egen far begick självmord och Kinde tycker sig skönja hur faderns bipolära svängningar mellan manisk lycka och nattsvarta djup stämmer överens med hans egna erfarenheter. Samtidigt som han ingalunda romantiserar psykiska sjukdomstillstånd. Psykisk sjukdom är inte detsamma som att förvandlas till något slags ”naturbarn”. Däremot önskar han att fadern haft tillgång till den behandling som finns i dag, betydligt mer skonsam än forna tiders hästkurer.

Paradoxalt nog präglas denna välskrivna, stundtals nattsvarta berättelse även av en rapp, nästan uppsluppen ton. Självinsikter och en smärtsam uppriktighet som imponerar. Kindes skildring är värd att tas på allvar!

KB

Passera denna natt

Av Johan Kinde

Forum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s