Recension: Historien om Nisse Hellberg och Wilmer X

historien-om-nisse-hellberg-wilmer-xBiografier om om artister blir gärna lite nördiga, med detaljerade låtanalyser och konsertredovisningar. Eller ägnas så mycket uppmärksamhet åt privatliv och skandaler att musiken glöms bort. Båda fallgroparna undviks av Micke Sjöblom som skrivit en både rolig och välbalanserad bok om Nisse Hellberg.

Så mycket skandaler kring den välartade Malmöpågen finns kanske inte heller att delge läsarna, inte mer än ett ivrigt festande under de unga framgångsåren på 1980-talet. Nisse Hellberg växte upp som sladdbarnet i en stabil Limhamnsfamilj, pappan ingenjör och mamman hemmafru. Under gymnasieåren tog musikintresset fart. Han deltog i ett spex på skolan som blev så fokuserat på honom att showen kallades ”Nizze Silver”. En av dem som såg föreställningen var den några år äldre Jalle Lorensson som imponerades inte bara av sången och gitarrspelet utan också av hur Nisse Hellberg slet sönder en julgran på scen. ”Det var punk över det”, säger Jalle Lorensson gillande i boken.

Munspelaren Jalle Lorensson har varit Nisse Hellbergs trogne kompanjon under alla Wilmer X-år. I övrigt har medlemmarna kommit och gått och boken beskriver rätt ingående ett antal interna konflikter. Flera i bandet har inte riktigt kunnat förlika sig med att vara statister bakom frontmannen. Samtidigt medger Nisse Hellberg att han har varit dålig på att hantera motsättningarna, kanske för att han aldrig känt sig bekväm med ledarrollen.

Skramlig rock och sång på skånska var varumärket när Wilmer X steg för steg erövrade publik. Expressen-journalisten Mats Olsson, som då skrev om pop, upptäckte tidigt bandet och bidrog till att intresset växte. Bandet ville gärna vara en underdog som stod utanför musiketablissemanget men det blev svårare att spela den rollen när populariteten och skivförsäljningen steg.

I boken berättar Nisse Hellberg öppenhjärtigt om toppar och dalar under Wilmer X långa resa. Micke Sjöblom har också lagt ned ett ambitiöst arbete på att intervjua övriga i bandet, liksom Nisse Hellbergs familjemedlemmar. I en liten utvikning får Hellberg prata om sin stora passion, fotboll i allmänhet och Malmö FF i synnerhet, med den tidigare MFF:aren Anders Andersson och i ett annat avsnitt möts Hellberg och Sydsvenskans tidigare politiske redaktör Per T Ohlsson.

Det hela blir ett levande och nyanserat porträtt av en av de flitigaste låtskrivarna i Sverige. Numera tycks Wilmer X framtid oklar men Nisse Hellberg, nu en bit över 50 år, fortsätter att vara en produktiv kompositör och dyker upp i nya konstellationer.

Det har varit flera turer kring vem som skulle skriva denna biografi. Journalisten Anders Mårtensson och Nisse Hellberg skrev för några år sedan en bok som, så vitt jag förstår, var färdig för att ges ut. Men allt föll på några formuleringar om en anhörig till Hellberg som man inte kunde enas om. Även nämnda Mats Olsson var tilltänkt för att skriva boken men tackade nej. Man måste väl säga att Micke Sjöblom blev en alldeles utmärkt tredjehandslösning! Ett extra plus för bokens generösa bildmaterial och snygga design.

SB

 

Historien om Nisse Hellberg & Wilmer X

Av Nisse Hellberg och Micke Sjöblom

Roos & Tegnér förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s