Recension: Bruno Mathsson. Hedvig Hedqvist.

bruno-mathssonDet ska vara bekvämt att sitta, även när man jobbar. Det var en bärande idé hos Bruno Mathsson(1907-1988), svensk världsstjärna inom möbeldesign. Han var smått besatt av att konstruera stolar som var så behagliga att de främjade tänkandet hos den som slog sig ned.

Bruno Mathsson var hemstaden Värnamo trogen. Han bodde länge hemma hos föräldrarna, flyttade senare till ett pensionat där han träffade sin blivande hustru Karin Swärd. De bodde kvar där i nitton år i en dubblett, inredd med hans möbler, som i ett Idun-reportage beskrevs som ”ett av Sveriges intressantaste hem och en känd plats för in- och utländskt inredningsfolk”.

– Varför skulle jag flytta härifrån nu när världen äntligen hittar hit, sa Bruno Mathsson om Värnamo till DN-journalisten Pernilla Tunberger 1943.

Hon fick för övrigt en av Mathssons mer berömda skapelser, vilstolen Pernilla, uppkallad efter sig.

Designskribenten Hedvig Hedqvist uppmärksammar Bruno Mathssons omfattande produktion i en ny bok som ingår i förlaget Orosdi-Backs serie Svenska arkitekter och formgivare. Den går inte nära personen Bruno Mathsson men ger i sin korthet en utmärkt översikt av hans yrkesbana, dessutom lättillgänglig för oss som inte har några djupare insikter i formgivning.

Boken är på 200 sidor men blott 40 utgörs av text. Resten ägnas åt bilder som inte riktigt kommer till sin rätt på grund av bokens lilla format.

SB

 

Bruno Mathsson

Författare: Hedvig Hedqvist

Orosdi-Back

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s