Recension: Skriver mig ut ur världen. Av Birgitta Stenberg

skriver-mig-ut-ur-varldenTårarna rinner på den gula tigern med änglavingar. Framför henne, med ryggen mot oss läsare, sitter en blå huskatt. Illustrationen, som gjorts av henne själv, återfinns i Birgitta Stenbergs ”Skriver mig ut ur världen”.

En till omfånget lätthanterlig bok, som blev hennes sista. Författaren Birgitta Stenberg dog i somras och saknas av många. Läsare och vänner. Dessutom var hon en generös och engagerad föreläsare som gärna mötte sina läsare öga mot öga.

Vid sådana tillfällen fick hon ofta frågan när nästa bok skulle komma. Eftersom hon med romanen Eldar och is avslutat det som hon kallade sitt ”självbiografiska livsprojekt” valde hon istället att samla artiklar som publicerats genom åren samt komplettera med sina senaste dikter och egna illustrationer.

Stenberg var produktiv och dessutom politiskt aktiv. Själv konstaterade hon krasst att ”dygnet har många timmar. Speciellt sedan jag slutade knarka, supa och röka”. Sin sista sil tog hon på Åstol, ön i det bohuslänska västerhavet som blev hennes hemvist under decennier och en fast punkt. Förutom Tiveden (där bikuporna fanns), Nice och Stockholm.

Hon kunde vara hänsynslöst uppriktig, inte minst mot sig själv och hade inga anlag för självömkan. I sin självbiografiska svit konstaterade hon att ”i Nice gick det mig illa.” Bakgrunden var ett rån och en gruppvåldtäkt som hon förvandlade till litteratur. När hon tilldelades Selma Lagerlöfs litteraturpris motiverades det med ”ett författarskap som i likhet med Selma Lagerlöfs vågar möta världen och se utan att döma”.

Titeldikten inleds med:

”Skriver mig ut ur världen

tecknar mig ut ur världen

målar mig ut ur världen

dansar mig ut ur världen

slår mig ut ur… nej, fy!

ljuger mig ut ur… som så många!!”

för att avslutas med ”den stora kärlekens/ ljusa ögonblick/ ut ur/nej in/ i världen”.

Sin vana trogen vände Birgitta Stenberg än en gång upp och ner på förväntningar och perspektiv med sin sista bok. Skriver mig ut ur världen blev ingen avskedsbok där hon en gång för alla tog farväl, utan en utmärkt ingång i ett rikt och varierat författarskap.

KB

 

Skriver mig ut ur världen

Av Birgitta Stenberg

Norstedts

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s