Recension: Warszawa-svenskarna. Av Staffan Thorsell

warszawasvenskarna-de-som-lat-varlden-vetaEn svensk Asea-ingenjör, Sven Norrman, såg till att världen 1942 fick kännedom om förintelsen. Denne västeråsare är huvudpersonen i spännande kartläggning av de så kallade Warszawa-svenskarna som Expressens tidigare chefredaktör Staffan Thorsell presenterar i en ny bok.

Författaren betecknar Sven Norrman som en hjälte som ”förtjänar att nämnas samtidigt Raoul Wallenberg och Per Anger”. Stora ord om en okänd man vars insats inte uppmärksammades nämnvärt efter andra världskrigets slut. Själv var han inte heller särskilt intresserad av att berätta. Först på 1970-talet dyker den polske historikern Jósef Lewandowski upp i Sverige och intervjuar Norrman och de övriga Warszawa-svenskar som fortfarande är livet.

Staffan Thorsell utgår från den bok Lewandowskis då skrev men lägger ett större pussel av uppgifter han grävt fram i svenska, amerikanska, brittiska och tyska arkiv. Den historia han kan berätta är en rafflande spionthriller, där några viktiga biroller spelades av Jacob Wallenberg, kung Gustaf V och SS-chefen Heinrich Himmler.

Warszawa-svenskarna var en grupp industrimän som var verksamma på Aseas, LM Ericssons och Tändsticksbolagets anläggningar i Polen när landet invaderades av tyskarna. De blev kvar under ockupationen och försökte mitt under brinnande krig hålla produktionen igång.

Sven Norrman var chef för Aseas verksamhet och var väl medveten om att bolaget ville att medarbetarna skulle hålla en låg profil och inte göra något som kunde irritera Tyskland. Men han valde att agera på egen hand och hjälpte den polska motståndsrörelsen att föra ut mängder med dokument. Han smugglade 1942 ut 2000 filmsidor till Stockholm, däribland handlingar som visade att tyskarna då redan mördat 700 000 judar. Handlingarna fördes vidare till London och ett par veckor efter Norrmans smuggelresa kunde brittiska BBC för första gången berätta om den pågående judeutrotningen.

Norrman varnades om att Gestapo är honom på spåren och hann fly hem till Sverige. Det råder knappast något tvivel om att han hade avrättats ifall han gripits. De övriga Warszawa-svenskarna åkte däremot fast sommaren 1942 och fyra av dem dömdes till döden i en dom tycks ha förestavats av Himmler och hans medarbetare. De benådades men släpptes inte fria förrän 1944, enligt Staffan Thorsell förmodligen för att nazisterna ville använda fångarna för att tvinga till sig fortsatta kullagerleveranser från Sverige.

Thorsells detaljrika bok bygger på en imponerande research. Trots det omfattande materialet har han lyckats begränsa boken till cirka 300 lättillgängliga sidor. Warszawasvenskarna är spännande läsning, där många mindre smickrande uppgifter som den svenska regeringens och det svenska näringslivets agerande under kriget lyfts fram i ljuset.

SB

 

Warszawasvenskarna: de som lät världen veta

Av Staffan Thorsell

Albert Bonniers förlag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s