D´Annunzio – dekadent diktare, krigare och diktator. Av Göran Hägg

dannunzio-dekadent-diktare-krigare-och-diktatorBoken om den osannolike Gabriele D´Annunzio blev Göran Häggs sista insats för att sprida kunskap om det Italien han älskade så mycket. I Sverige är väl namnet obekant för de flesta men Italien är det annorlunda, för D´Annunzio var en framträdande politiker vid tiden före Mussolinis genombrott.

Han gjorde sig ett namn som författare av erotisk litteratur som gjorde skandalsuccé. Privat levde han ett utsvävande liv, både sexuellt och ekonomiskt, och när borgenärerna blev för påträngande tvingades han ett tag fly hemlandet. Han återvände för att under första världskriget visa prov på en oräddhet som gjorde att han snabbt steg i de militära graderna. Där lades grunden för hans politiska karriär som kulminerade i hans smått bisarra regim i staden Fiume i nutida Kroatien.

Där agerade han som en uppenbarligen rätt populär despot i ett politiskt experiment som pågick i ett och ett halvt år. Han tågade in i staden med 2500 soldater och lät sig utropas till guvernör. Den regim som upprättades beskriver Göran Hägg som extrem vad gäller religiös och etnisk tolerans (invånarna var både italienare, kroater och från andra länder). Kvinnor gavs rösträtt, homosexualitet accepterades, kokain nyttjades allmänt och livet ska ha levts ”orgiastiskt” enligt Hägg.

Utöver den politiska rösträtten fick medborgarna också rätt att rösta inom så kallade korporationer, en blandning av fackföreningar och icke-geografiska kommuner. Den skrivna konstitutionen låg på litterära nivåer som aldrig tidigare skådats, eller vad sägs om denna ”religiösa trossats”:

”Livet är vackert, det är värt att levas allvarligt och storslaget av den människa som helt har förvandlats av friheten.”

Till sist tog det roliga slut. I början av 1921 drevs D´Annunzio och hans lojala ut ur staden. Hemma i Italien funderade han på att försöka sig på en statskupp men skadade sig svårt i ett fall ut genom ett fönster. Göran Hägg tycks övertygad om att det inte var en olycka utan att rivalen Mussolini låg bakom. Återstoden av sitt äventyrliga liv tillbringade han i hemmets vrå med skrivande och erotiska möten med villiga damer.

Som läsare kommer man aldrig särskilt nära D´Annunzio. Göran Hägg refererar mest det yttre händelseförloppet i hans liv – men detta är å andra sidan så egenartat att det ändå blir fascinerande läsning.

SB

 

D`Annunzio – dekadent diktare, krigare och diktator

Av Göran Hägg

Norstedts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s