Recension: Älska, dricka, sjunga, leva, dö. Av Stina Otterberg.

200px-Erik_Axel_Karlfeldt_1931Vem var Erik Axel Karlfeldt? Svaret finns i hans egna dikter. Det är den Karlfeldt jag vill möta – människan i hennes skapelse.

Detta är utgångspunkten för litteraturvetaren Stina Otterberg i essäboken Älska, dricka, sjunga, leva, dö där hon väljer att lämna den biografiska personen och utgå från texterna i dikten Sub luna.

Det har gått 150 år sedan Karlfeldt föddes, men genom sin närläsning och sin förankring i vår tid ger Otterberg nya perspektiv och nytt liv åt hans dikter samtidigt som hon ifrågasätter äldre analyser. Exempelvis när en namngiven kvinna stämplas som ”en livs levande häxa klädd i vanlig kjol” av en annan litteraturvetare. Karlfeldt namnger aldrig kvinnan i sin dikt Häxorna. Kanske insåg han att hans eget agerande var minst lika avgörande som den utpekade kvinnans i den passion som slutade med att hon ensam for utomlands för att föda deras gemensamma barn som dog.

Häxor finns i diktade världar, men inte på riktigt, konstaterar Otterberg och understryker att Karlfeldt hade betydligt fler skyddsnät än barnaföderskan, vars enda rimliga alternativ var att återvända till sin man.

Det är enkelt att bli förälskad i Karlfeldts språk, kanske just därför att han är så oemotståndligt hänryckt av orden, konstaterar Otterberg och tillägger att poeten också är en av våra rimkäraste, så till den grad att det inte räcker med rim i slutet av varje rad. Han slösar även med rim inuti versraderna, inrim.

Familjens ekonomi gick över styr och fadern Erik dömdes till fängelse för att ha förfalskat namnteckningar för att kunna låna mer pengar. Till det som kostade hörde sonens utbildning.   Samma dag som fadern fraktas i en fångtransport, kedjad i fotbojor, från Sala till länsfängelset i Västerås får Karlfeldt sitt studentbetyg. Fast då heter han fortfarande Eriksson efter sin far. Senare tar han sig namnet Karlfeldt, efter födelseorten Karlbo.

alska-dricka-sjunga-leva-do-en-essa-om-erik-axel-karlfeldtI dikten En löskerkarl (vagabond) ur Fridolins visor skriver Karlfeldt:

Hur var ditt liv?-Det var storm och nöd

och kamp i en enda veva;

det var gäckad längtan och fåfäng glöd

och små glimtar ur molnens reva.

Jag är så glad att jag fått leva.

Otterbergs essä (som ges ut i samarbete med Karlfeldtsamfundet) är inte okritisk. Hon erkänner att Karlfeldt skrivit rader som hör hemma i giftskåpet, men hon lyssnar, fördjupar och använder sina sångliga erfarenheter och kärlek till skaldens verk för att presentera hans yrkesgärning och därigenom också honom själv. Lyhört, inträngande och finstämt.

KB

 

Älska, dricka, sjunga, leva, dö

-en essä om Erik Axel Karlfeldt

Av Stina Otterberg

Wahlström & Widstrand

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s