Recension: Cornelis. Av Agneta Brunius

cornelis-en-liten-bok-om-vanskapTv-producenten och konstnären Agneta Brunius nyutkomna bok om Cornelis Vreeswijk har undertiteln ”En liten bok om vänskap” och det är just vad det är. På hundra sidor berättar hon anekdotiskt, och med mycket ömhet, om sina minnesbilder av den folkkäre trubaduren.

En del är dråpligt och tragiskt på samma gång, som historien om hur hon hjälper en sjuk och berusad Cornelis att föra hem 189000 kronor i sedlar som han tagit ut på en bank i Köpenhamn (för att inte kronofogden skulle lägga beslag på dem). Pengarna förvarade han sedan i en kruka, men omsatte dem snabbt på Stockholms krogar.

Agneta Brunius och Cornelis Vreeswijk lärde känna varandra i samband med några tv-produktioner men utvecklade en vänskap även på det privata planet. Inför några särskilt viktiga engagemang tog hon, med oändligt tålamod verkat det som, på sig uppgiften att hålla Vreeswijk nykter så han skulle vara i skick för att stå på scen.

När ingen av hans beskyddare fanns på plats gick det ofta sämre. Cornelis var notoriskt opålitlig. Att han också kunde bete sig hänsynslöst mot sin omgivning framgick i Klas Gustafsons biografi från 2006 men Agneta Brunius bild är mer ljus och överseende. Det är ett fint litet vänporträtt.

SB

 

Cornelis

Av Agneta Brunius

Fri Tanke förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s