Recension: 101 historiska möten. Av Daniel Rydén

101-historiska-motenVad hade hänt om inte A och B stött på varandra just där och då? Historien är full av sådana, i dubbel mening, sammanträffanden som fört de inblandades liv i en annan riktning.

Sydsvenskans journalist Daniel Rydén berättar i en nyutkommen bok om 101 möten. Det flesta berättelserna gäller händelser på 1900-talet men här finns också hopp längre tillbaka i tiden, däribland några bibliska möten, till exempel det mellan Jesus och Johannes Döparen.

Några kapitel berättar om vänskaper som satte spår i pop- och rockhistorien, hur John och Paul träffades, hur Mick och Keith lärde känna varandra och hur våra svenska Björn och Benny satt och språkade i en park i Linköping en sommarnatt 1966.

Urvalet kan man ibland undra över. En del av mötena är trots boktiteln historiskt sett ganska poänglösa, men Daniel Rydén skriver rappt och har läst på.

Någon fördjupning ges inte, varje historia berättas på blott tre sidor. Men det är underhållande och allmänbildande läsning som med fördel sker i små doser.

SB

 

101 historiska möten

Av Daniel Rydén

Historiska media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s