Recension: Ansvarets sköna börda. Av Hans Dalborg

ansvarets-skona-borda-mina-ar-pa-nordeaSvenska företagsledare brukar föredra älgjakt framför operaföreställningar. Inte heller brukar de vara bevandrade i Ibsens dramatik. Hans Dalborg har i det avseendet stuckit ut bland sina mer bankmannagråa kollegor. En trevlig prick tycks han också vara, och en estradör alltsedan sina dagar som studentspexare. Då kan det bli så att man får kungliga uppdrag som kabinettkammarherre och som toastmaster vid Victorias och Daniels bröllopsmiddag.

Hans Dalborg har varit styrelseordförande i Kungliga Operan och satt under många år i styrelsen för Stockholms konserthus. Han har också varit styrelseordförande för Uppsala universitet. De uppdragen avhandlas dock mest i förbifarten i Dalborgs självbiografi som främst handlar om hans 20 år i Nordbankens/Nordeas ledning, först som vd och sedan som styrelseordförande.

När han värvades till Nordbanken i början av 1990-talet befann sig banken i akut kris. Några år senare, efter statliga stödinsatser, hade utvecklingen vänt och bankledningen började få aptit på tillväxt. Hans Dalborg beskriver ingående turerna vid sammanslagningen med Gota bank, de aldrig fullföljda planerna på ett samgående med SE-banken och fusionerna med finska Merita, danska Unibank och norska Kreditkassen. Själv lyckades han charma en och annan misstänksam finländare genom att lära sig att prata lite finska. Sånt är vårt grannfolk inte vana vid.

Kritiken har ju varit hård mot bankernas ledning under senare år, inte bara från kunder och allmänhet utan också från regeringen. Den debatten är inget som upptar något nämnvärt utrymme i Dalborgs rätt så självbelåtna skildring. Bonusar och andra rörliga ersättningar beskrivs överslätande. Att Nordea under Dalborgs ordförandeskap, mitt under personalnedskärningar, la 22 miljoner kronor på en Östermalmslägenhet för vd:n kommenterar Dalborg: ”Att det skulle bli sådan uppståndelse hade vi aldrig trott.”

Ansvarets sköna börda kommer säkert att läsas av många med inblick i eller intresse för bank- och finansvärlden. Den ger också en allmänbildande ekonomihistorisk översikt över banksfärens snabba förändring de senaste decennierna.

SB

 

Ansvarets sköna börda

Av Hans Dalborg

Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s