Recension: Partiledaren som klev in i kylan. Av Daniel Suhonen.

Partiledaren-som-klev-in-i-kylan-300x445Jo men visst är det en spännande bok som Daniel Suhonen skrivit om Håkan Juholts korta partiledarkarriär. Särskilt i den del som utgör berättelsens klimax, partitoppens under mycket vånda uttalade misstroendeförklaring. Suhonen har haft tillgång till de hemligstämplade diskussionsprotokollen från Socialdemokraternas verkställande utskott och han delar generöst med sig, inlägg för inlägg, ord för ord.

Vi får veta att Wanja Lundby-Wedin var argast av dem alla, att Tomas Eneroth talade om Juholt som en sjuk person i behov av stöd, att Leif Pagrotsky kritiserade partiledaren för att sakna ”precision” i sitt sätt att tala och att Carin Jämtin plötsligt påpekade att nu skriver Expressen att någon sms:ar tidningen från pågående möte, varpå flera ledamöter nervöst la ifrån sig mobilerna.

Det är både underhållande och deprimerande läsning. Frågan är bara om man blir så mycket klokare.

Daniel Suhonen kämpar tappert som Håkan Juholts försvarsadvokat. Han redogör för Juholts många klavertramp men försöker tona ned dem och istället sätta strålkastarljuset på tveksamheter och överdrifter i mediernas agerande.

Samtidigt återkommer hela tiden påståendet om att Håkan Juholt mobbades ut av högerflygeln inom partiet, en hypotes som Juholt själv verkar instämma i. Problemet med den konspirationsteorin är möjligen att han minst lika mycket tycks ha retat upp många vänstersossar eftersom hans vänsterretorik i talarstolen raskt följdes av förslag som i praktiken låg mycket nära alliansregeringens politik. Det enda som framstod som konsekvent verkade vara den ständiga oförutsägbarheten.

Den sms-dialog mellan Juholt och hans informelle rådgivare/talskrivare Suhonen som återges är en historia för sig. Eller vad sägs om följande meddelande från Suhonen: ”Sitt kvar, låt dig inte sparkas på. Jag skulle vilja vara med på mötet och försvara dig mot de hungriga vargarna, de falska hyenorna och de skällande valparna. Du har många fel och brister, men den politiska bakgrunden till deras vilja att avsätta dig är det som skrämmer mig mest. Asätandet, huliganismen med vår rörelse.” Juholt svarar vid ett annat tillfälle att Suhonen är hans ”ende krigare”.

Huvudproblemet med boken – utöver att den är alldeles för lång – är att det är så svårt att veta vad som är sant. Rena faktafel har till exempel påpekats i en artikel i Svenska Dagbladet.

Ingen misstanke tycks vara så svag att den inte kan duga som indicium på Den stora konspirationen, ingen personkoppling inom sossetoppen är irrelevant när det gäller att styrka att något är skumt. Boken är kort och gott som Håkan Juholt, rätt rolig men möjligen inte särskilt pålitlig.

SB

 

Partiledaren som klev in i kylan

Av Daniel Suhonen

Leopard förlag

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s