Recension: Nödrop. Av Lottie Knutson

nodrop-nar-krisen-kommerNärmare 300 000 människor miste livet i flodvågskatastrofen i Sydostasien vid julen 2004. Av dessa var 543 svenskar.

Tio år efter denna ogreppbara tragedi ger Lottie Knutsson ut en bok om vad som hände dagarna efter tsunamin. Då, när alla behövde något som liknade en ljuspunkt i mörkret, blev hon som Fritidsresors informationsdirektör en folkhjälte. Lugn och stadig framför tv-kamerorna talade hon klarspråk. Riktade tidigt kritik mot regeringskansliet för dess långsamma reaktion. I en tv-studio fräste utrikesministern Laila Freivalds, hon som valde att gå på teater just när behovet av ledning var som störst, till Lottie Knutsson: ”Du ska passa dig”. Vilket ledde till löpsedlar och ytterligare hjältestatus för Knutson.

Lottie Knutssons sakliga beskrivning av maktens arrogans dessa dagar är upprörande läsning även så här tio år efteråt: nedlåtande attityd från ansvariga kontaktpersoner på UD, oviljan att att agera och ge klara besked. I något fall vägrade ansvarig chef till och med att upplysa om sitt mobilnummer. Fritidsresors ledning fick sitta timmavis i samma telefonkö som alla oroliga anhöriga som ringde till det underbemannade utrikesdepartementet.

Fritidsresors och Lottie Knutssons strategi blev att utgå från det värsta och agera direkt. På mycket ofullständig information – något samtal och några SMS frånThailand – fattas beslutet redan på annandag jul att stoppa all flygtrafik. Passagerare på Sturup som redan har checkat in får veta att de inte får åka på någon semesterresa.

Informationsgivningen skedde enligt principen ”säg bara det du vet – men säg det direkt”. Fritidsresor har till en början mer och bättre information att delge allmänheten än UD.

Allt fungerade inte bra och Lottie Knutsons skildring är absolut ingen slå sig för bröstet-berättelse. Hon skriver som hon talade under de där kaotiska mellandagarna: sakligt och nyanserat, förnuftigt men aldrig förnumstigt.

Knutson har intervjuat flera av sina kollegor, några av dem var på plats i Thailand, om hur de upplevde situationen vilket ger mänsklig närvaro och en bredd i perspektivet. Hon är mild i sina personomdömen om Laila Freivalds, Lars Danielsson och andra kritiserade nyckelpersoner (båda har för övrigt vägrat låta sig intervjuas, liksom dåvarande statsministern Göran Persson).

Tsunamin är kärnan i boken men Lottie Knutsson ger också andra exempel på hur information har fungerat i krissituationer. Den mycket välskrivna Nödrop lär bli obligatorisk läsning för alla som i professionen ägnar sig åt krishantering men den är värd att nå en betydligt bredare publik än så.

SB

 

Nödrop – när krisen kommer

Av Lottie Knutson

Albert Bonniers förlag

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s