Mozart, hans liv och tid. Av Piero Melograni.

mozart-hans-liv-och-tidBilden av Mozart har skiftat under de drygt 200 år som gått sedan han dog. Var han en glad slarver som slösade bort sina pengar? En gamäng med smak för snuskhumor? Kanske ändå framför allt en hårt arbetande kompositör som under sin levnad inte fick den uppskattning han förtjänade?

I en biografi som nu getts ut på svenska tar den italienske historikern Piero Melograni ett ambitiöst helhetsgrepp på geniet Mozart. Boken berättar om hans många musikaliska triumfer men framför allt är det en skildring av människan Wolfgang och den tid han levde i. Den främsta källan är skriftlig korrespondens, för Mozart var en både flitig och öppenhjärtig brevskrivare.

Som ung pojke gjorde han sig ett namn som musikaliskt underbarn, ivrigt lanserad av fadern Leopold som med bestämd hand åtog sig uppgifterna som producent, agent och marknadsförare. Då spelade han tillsammans med sin äldre syster Nannerl. Även hon var begåvad men det var aldrig någon tvekan om vem som var stjärnan. Sex år gammal var han en fenomenal cembalist som fick uppträda hos kejsarparet i Wien.

Någon spikrak karriär var det inte fråga om, tvärtom var motgångarna många. Till att börja med var den unge Wolfgangs hälsa bräcklig och det var med nöd och näppe han överlevde när han blev svårt sjuk i smittkoppor. När han blev några år äldre blev det svårare att imponera på den kräsna publiken. Tiden som underbarn var över och Mozart fick vänja sig att mätas med andra mått.

Sedan Wolfgang började att utvecklas till en mer självständig ung man var dragkampen med fadern ständigt pågående och den komplicerade relationen mellan far och son är ett centralt tema i Melogranis biografi. Leopold levde för sin son, särskilt sedan hans hustru, Wolfgangs mor, avlidit i sjukdom. Han skrev långa och manipulativa brev med instruktioner om hur han tyckte sonen skulle leva sitt liv. Så här kunde det låta när Leopold försökte förmå honom att stanna vid hovet i hemstaden Salzburg.

”Denna tjänst är absolut oundgänglig försvåvitt du när den skamliga och usla idén att vilja utsätta denne din så orolige fader för vanära, spott och spe, din far som offrat varje timma av sitt liv åt sina barn för att ernå heder och ära …”

Mozarts brytning med Salzburg, som han beskrev som en inskränkt miljö, var också ett uppbrott från fadern. Samtidigt var han uppenbarligen även i fortsättningen mån om att visa sin far hur framgångsrik han var i sin nya tillvaro i Wien där blev en upphöjd kompositör.

Melograni menar att Mozart långt ifrån var den naive gosse som han till exempel framställdes som i Milos Formans film Amadeus. Han argumenterar för att detta är en falsk bild som spreds av fadern Leopold och även systern Nannerl.

Mozart var under hela sin verksamma tid ohyggligt produktiv som kompositör. På några få år, 1786-91, skrev han några av sina största succéer: Don Giovanni, Figaros bröllop, Trollflöjten, Cosi fan tutte. Men när hans trogne supporter kejsaren Josef II dog var storhetstiden i Wien över. Blott 35 år gammal avled Mozart vars musik Melograni sammanfattar med orden ”intelligent, ny, medvetet konstruerad, men aldrig sträv, stötande eller våldsam”.

SB

 

Mozarthans liv och tid

Av Piero Melograni

Översättning: Olov Hyllienmark

Ordalaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s