Recension: Och jag är fri. Lennart Geijer och hans tid. Av Ulf Bjereld.

och-jag-ar-fri-lennart-geijer-och-hans-tidDen kontroversielle Lennart Geijer hade en del att stå i under sin sju år som Sveriges justitieminister (1969-76). Sverige skakades av flera gisslandramer och det var Geijer själv som då ryckte ut och förhandlade med flygplanskapare, bankrånare och tyska terrorister. Men framför allt befann han sig i centrum för en omdaning av svensk kriminalpolitik.

Lennart Geijer drev igenom flera reformer som innebar lättnader för fångar i fängelserna. Ingen annan justitieminister, varken före eller efter, har gått så långt i sina uttalanden för en liberalisering av kriminalvården. Enligt Geijer borde fängelser i princip avskaffas, åsikter som fick kritik från borgerligt håll men som applåderades av många på vänsterkanten.

Den s-märkte statsvetarprofessorn Ulf Bjereld menar i en nyutkommen biografi att den så kallade Geijer-affären – uppgifter om att Geijer skulle ha gått till prostituerade – bildat en politisk och mental blockering mot försök att analysera Geijers radikala linje.

Bjereld har av efterlevande fått tillgång till Lennart Geijers tidigare opublicerade dagboksanteckningar som bildar en grund för boken. I bland är noteringarna väldigt rakt på sak som när Geijer skrev: ”Nådeärendena är det mest intressanta jag har. Jag tar varje chans att befria människor från fängelsevistelse.” Knappast en tänkbar hållning för en justitieminister idag.

Geijer kunde vara giftig i omdömena om andra s-statsråd och fackliga företrädare som han ofta fann träiga och trista. Men uppenbarligen var han själv inte heller någon större lustigkurre. Han höll distans till andra människor och hans trätobroder Carl Persson, rikspolischefen, har vittnat om osympatiska härskartekniker. Särskilt nära kommer vi inte Geijer som person i Bjerelds bok, därtill är dagboksnoteringarna alltför lakoniska.

Möjligen bör man vara lite politiknörd för att riktigt bli engagerad av Ulf Bjerelds grundliga genomgång av Lennart Geijers politiska bana. Författaren vill gärna lyfta fram förtjänsterna hos Sveriges mest vänsterradikale justitieminister någonsin, i vart fall nyansera bilden av honom. Bjereld ifrågasätter också uppgifterna om Geijers eventuella samröre med prostituerade men kommer inte direkt med några nya avslöjanden. Den stora behållningen är hur Lennart Geijers politiska åsikter sätts in i ett större idépolitiskt sammanhang.

SB

 

Och jag är friLennart Geijer och hans tid

Författare: Ulf Bjereld

Atlas

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s