Recension: Roth unbound. Av Claudia Roth Pierpont

roth-unbound-a-writer-and-his-booksPhilip Roth nämns varje år i spekulationerna kring vem som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur. Men nej, det blir nog inget pris för den 82-årige New York-författaren. Förmodligen är han lite för rolig för Svenska Akademiens smak. Roth får trösta sig med att han fått i stort sett alla andra tänkbara litteraturpriser.

Det finns en karaktäristisk energi i Philip Roths språk som präglar hans romaner, en spänstig berättelseteknik och ett framåtdriv. Det samma kan faktiskt sägas om en ny biografi om Roth, ännu inte utgiven på svenska, som skrivits av New Yorker-medarbetaren Claudia Roth Pierpont (ingen släktskap med PR).

Hennes ambitiösa genomgång växlar mellan att vara en lättillgänglig litteraturanalys och ett personporträtt. För läsaren blir det uppenbart i vilken hög grad Roths böcker har sin utgångspunkt i  hans privatliv. Det gäller särskilt i böckerna om hans alter ego Nathan Zuckerman, låt vara att denne är några snäpp mer cynisk och opolerad än författaren själv. Flera karaktärer är också inspirerade av Roths vänner eller före detta flickvänner.

Vi får veta att Philip Roth var en långsam författare (numera har han pensionerat sig) som nöjde sig med att skriva en-två sidor om dagen. Första utkastet var oftast bara en grov skiss. ”The book really comes to life in the rewriting”, säger han.

Philip Roths blev en författarkändis med den sexuellt frispråkiga Portnoy´s complaint (1969) men som Claudia Roth Pierpont framhåller fick de följande böckerna inte alls samma genomslag. Det var främst framåt slutet av 1980-talet och på 1990-talet som de verkligt intressanta titlarna kom, till exempel American Pastoral.

Oftast har Philip Roths senare produktion hyllats av amerikanska litteraturrecensenter men kritiska röster har inte saknats. Hans kvinnosyn har ifrågasatts och en del menar att hans kvinnoporträtt är tämligen endimensionella. Claudia Roth Pierpont har också invändningar men försvarar ändå mestadels Philip Roth, uppenbart charmerad av både hans person och hans formuleringskonst.

SB

 

Roth unbound – a writer and his books

Av Claudia Roth Pierpont

Vintage

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s