Recension: Robin Williams – när skratten har tystnat

robin-williams-nar-skratten-har-tystnatRobin Williams tog livet av sig i augusti i fjol. Redan nu föreligger en till svenska översatt biografi om den älskade skådespelaren och komikern.

Författaren Emily Herbert ger en översikt av filmkarriären som rymde toppar som Good Morning, Vietnam och Döda poeters sällskap men också en hel del bottennapp. Filmernas handling sammanfattas, liksom recensenternas omdömen. Vi får också läsa om ståuppkomikern Robin Williams – i USA var han en av de främsta i den branschen, med ständigt utsålda hus när han var ute på turné.

Säkert finns ett stort intresse hos alla hans fans för att läsa en välmatad berättelse om Robin Williams men de lär bli besvikna på denna snabbproducerade och illa ihopkomna bok. Inget tyder på att Emily Herbert någonsin träffat huvudpersonen, inte tycks hon ha intervjuat en enda person i hans omgivning heller. Istället bygger hela boken på information hon hittat i pressklipp.

Utifrån tidningsartiklar formulerar Herbert styltiga och förnumstiga beskrivningar av typen: ”En av Williams mest tilldragande egenskaper var hans uppriktighet. Han var aldrig rädd för att medge att han blivit sårad, vilket är ovanligt för någon som blivit mobbad som barn.”

Nej, undvik denna bok. En annan och förhoppningsvis mycket bättre Williams-biografi håller för övrigt på att skrivas av New York Times kulturjournalist Dave Itzkoff.

SB

 

Robin Williams – När skratten har tystnat

Av Emily Herbert

Översättning: Jimmy Hofsö

Förlag: Bookmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s