Aseas starke man och hans nazistumgänge

Aseas mångårige chef Sigfrid Edström umgicks intensivt och villigt med nazisttoppar och uttryckte gärna sin beundran för Tredje riket. Det avslöjas i en nyutkommen biografi som ger en annorlunda bild av en av Sveriges främsta industriledare.

Sigfrid Edström (1870-1964) ledde Asea i nästan 50 år, först som vd och sedan som styrelseordförande. Samtidigt var han en höjdare i arbetsgivarorganisationerna och hemma i Västerås styrde och ställde han en hel i den lokala kommunpolitiken. Lägg därtill ledande uppdrag i den olympiska rörelsen, bland annat som ordförande i den Internationella olympiska kommittén under några år efter andra världskriget.

direktorernas-direktor-sigfrid-edstrom-asea-chef-saf-bas-och-os-pampOm denne mångsidige, ofta beundrade men idag kanske lite bortglömde man har författaren och Västeråsjournalisten Anders Lif skrivit en bok som även lyfter fram Edströms mindre goda sidor. Dennes nazistkontakter har i viss mån varit kända men inte att de varit så omfattande och långtgående som Lif kunnat belägga efter grävande i dagboksanteckningar, brevväxling och andra dokument.

Naiv och uppenbarligen försedd med rejäla skygglappar gjorde Sigfrid Edström allt som stod i hans makt för att rädda OS i Berlin 1936. De olympiska spelen riskerade att bojkottas men med Edström som pådrivande kraft avvärjdes hotet och nazisternas propagandaevenemang kunde genomföras. Som tack för sin insats fick Edström träffa Hitler som han beskrev i beundrande ordalag. Han besökte också senare nazisternas partidagar i Nürnberg och skrev i ett tackbrev till Heinrich Himmler: ”Det tyska folkets enighet är beundransvärd. Med en sådan sammanhållning kan en stor framtid skapas.”

Boken Direktörernas direktör är utgiven på Atlantis förlag.

SB

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s